Брахитерапия - Курс на лечение
  • Други
  • от Radiotherapy.bg
  • февруари 15, 2021
  • 3

Лъчетерапия – Татуировки 

Лаборантът ще татуира или ще нарисува малки точки с цветно мастило върху кожата ви, за да маркира ориентири, служещи за позиционирането Ви по време на ежедневните процедури. Тези маркери ще са необходими през целия ви курс на лъчетерапия. Лаборантът ще ги използва, за да се увери, че сте в абсолютно една и съща позиция по време на целия курс на лечението. Точките са с размери не по-големи от 1 мм. Направената маркировката избледнява с времето.

Лъчетерапия – Маски 

Ако вашето заболявяне изисква лечение в областта на главата и шията, може да се наложи ползването на маска. Тя наподобява мрежа, която се оформя спрямо контурите на Вашата глава и не затруднява дишането Ви. Фиксира се към масата, където ще лежите по време на процедурите. Маската помага да не се движи главата ви, така че да сте в абсолютно една и съща позиция за всяка процедура. 

Лъчетерапия – Облекло 

Носете дрехи, които са удобни и изработени от мека материя, като памук. Те трябва да се свалят лесно. Не носете плътно прилепнали дрехи, като стегнати яки или колани, близо до зоната за лечение. Също така, избягвайте бижута и други аксесоари, които се намират в непосредствена близост до зоната на облъчване.

Лъчетерапия – Лечебна сесия 

Какво се случва по време на лечебната сесия?

• Може да бъдете помолени да се преоблечете в болнично облекло. 

• Ще бъдете съпроводени до залата за провеждане на процедурата. Обикновено, температурата там е под 25 градуса, което от повечето хора се приема за “хладно”. 

• В зависимост от зоната на лечение, ще бъдете позиционирани спрамо апарата така, че да бъде постигнат оптимален лечебен ефект. Лаборантът ще използва точките върху кожата, като ориентир или ще постави маска за лице, ако се използва такава, за да бъдете в правилната позиция. 

• За постигане на оптимален ефект, трябва да се постараете да останете максимално неподвижни по време на процедурата, която трае от 1 до 5 минути. През това време можете да дишате нормално. 

Лъчетерапия – процедура, усещане 

Лаборантът напуска залата след като се увери, че Вие сте позиционирани правилно и ,че всичко останало е според назначението на лекаря. Той или тя ще отиде в близката стая, за да контролира апарата. През цялото време сте наблюдавани от няколко камери и има двустранна връзка чрез говорител. Не забравяйте да предупредите, ако не се чувствате добре. Той или тя може да прекъсне процедурата по всяко време. По време на проедурата може да чуете шум в следствие на движението на апарата. Няма субективно усещане на пациента.